Publicatiedatum: 10 januari 2013
Reporter: Albert Hendriks - Friesland Holland Nieuwsdienst - www.friesnieuws.nl

Fries Boek van het jaar 2013

Fan Fryske Grûn: Nederlandstalig kook- en geschiedenisboek

Martin van der Veen, chef-kok van restaurant en hotel Herbergh De Parel in Eastermar, is créateur van bijzondere Friese Menu’s. Hij is één van de profkoks die gespecialiseerd is in de verwerking van Friese streekproducten.

Martin van der Veen, chef-kok van restaurant en hotel Herbergh De Parel in Eastermar, is créateur van bijzondere Friese Menu’s. Hij is één van de profkoks die gespecialiseerd is in de verwerking van Friese streekproducten. Info: www.herberghdeparel.nl/

 

WOLVEGA (NL) – ‘Met dit boek laten we zien dat we de Bourgondiërs van het noorden zijn.’ Dat zei Commissaris van de Koningin John Jorritsma onlangs in het hotel-restaurant van Stenden University in Leeuwarden over ‘Fan Fryske Grûn’.

Dit is een zeer compleet boek over de Friese eetcultuur, de herkomst en verwerking van streekproducten en de daarmee samenhangende geschiedenis. De makers zijn de mensen van het populaire maandblad Friesland Post, aangevoerd door uitgever Simon van der Let. Het dikke naslagwerk — 276 pagina’s! — bevat oude en moderne, trendy recepten van bekende en minder bekende Friese koks, bijna alle werkzaam in een “gewoon” restaurant met normale prijzen.

Boek van het jaar
“Het andere kookboek” is door het bureau voor toerisme Friesland Holland uitgeroepen tot ‘Fries Boek van het jaar 2013’ omdat het veel meer is dan een kookboek, fraai geïllustreerd is en in een voor iedereen begrijpelijke taal, het Nederlands, geschreven is. Het boek is een “must have” voor Fryslân fans en mensen die graag koken en heel geschikt om cadeau te doen. Het kost €29,95 en is verkrijgbaar in de webshop van Friesland Holland: www.frieslandhollandwebshop.nl/friese-souvenirs

Het 14 december 2012 gepresenteerde boek ‘Fan Fryske Grûn’ (van Friese bodem, te koop bij de webshop van www.frieslandholland.nl) is een bron van inspiratie voor de samenstellers van Friese menu’s. Het 276 pagina’s tellende boek is veel meer dan een kookboek. Het verhaalt — ondersteund door schitterende oude en nieuwe foto’s — over de historie van Friesland, de Friese eetcultuur en de vele streekproducten en -gerechten. Er staan zeer verschillende recepten van 30 Friese topkoks in. Eén ervan is Albert Kooy (in het midden), chefkok en opleider van Restaurant.nl van Stenden Hogeschool in Leeuwarden. De heer Kooy is de bedenker van de ‘Nieuwe biologische Nederlandse keuken’. Op de foto wordt hij geflankeerd door Karin Hoogterp en Jan Willem Zwart van kruidenleverancier en botanische tuin ‘De Kruidhof’ in Buitenpost, midden in de Noardlike Fryske Wâlden (noordelijke Friese Wouden). Commissaris der Koningin in Fryslân, John Jorritsma (midden): “Friesland is een provincie om de vingers bij af te likken. We moeten onze diversiteit showen en laten zien waar we bijzonder in zijn.”Links uitgever Simon van der Let, rechts Nico de Rooij (82) van de Stichting De Nederlandse Kookkunst: www.denederlandsekookkunst.nl

Het 14 december 2012 gepresenteerde boek ‘Fan Fryske Grûn’ (van Friese bodem, te koop bij de webshop van www.frieslandholland.nl) is een bron van inspiratie voor de samenstellers van Friese menu’s. Het 276 pagina’s tellende boek is veel meer dan een kookboek. Het verhaalt — ondersteund door schitterende oude en nieuwe foto’s — over de historie van Friesland, de Friese eetcultuur en de vele streekproducten en -gerechten. Er staan zeer verschillende recepten van 30 Friese topkoks in. Eén ervan is Albert Kooy (in het midden), chefkok en opleider van Restaurant.nl van Stenden Hogeschool in Leeuwarden. De heer Kooy is de bedenker van de ‘Nieuwe biologische Nederlandse keuken’. Op de foto wordt hij geflankeerd door Karin Hoogterp en Jan Willem Zwart van kruidenleverancier en botanische tuin ‘De Kruidhof’ in Buitenpost, midden in de Noardlike Fryske Wâlden (noordelijke Friese Wouden). Zie ook www.friesmenu.nl

 

Commissaris der Koningin in Fryslân, John Jorritsma (midden): “Friesland is een provincie om de vingers bij af te likken. We moeten onze diversiteit showen en laten zien waar we bijzonder in zijn.”Links uitgever Simon van der Let, rechts Nico de Rooij (82) van de Stichting De Nederlandse Kookkunst: www.denederlandsekookkunst.nl
Diverse chef-koks van toonaangevende restaurants en streekproductenleveranciers presenteerden tijdens de lancering van het boek ‘Fabn Fryske Grûn’, 14 december 2012, in het hotel-restaurant van Stenden hogeschool in Leeuwarden hun Friese gerechten. Die varieerden van gerookte rib-eye van Friese roodbonte koe tot aan snoekbaars gelakt met appelstroop, mousseline van Wâldfeintjes en waspeen. Siebe Sijtsma van Stadsboerderij De Koebrug in Stavoren, een Schots restaurant en whiskybar, presenteerde ‘Haggis’, een Schotse “traditional” van Fries lamsvlees, lamslever en gerst, en ‘Gerookte Geitenkaas’, op appelhout gerookte Friese geitenkaas met chutney van rode ui en pruimen. Fan Fryske Grûn: Nederlandstalig kook- en geschiedenisboek

Diverse chef-koks van toonaangevende restaurants en streekproductenleveranciers presenteerden tijdens de lancering van het boek ‘Fabn Fryske Grûn’, 14 december 2012, in het hotel-restaurant van Stenden hogeschool in Leeuwarden hun Friese gerechten. Die varieerden van gerookte rib-eye van Friese roodbonte koe tot aan snoekbaars gelakt met appelstroop, mousseline van Wâldfeintjes en waspeen. Siebe Sijtsma van Stadsboerderij De Koebrug in Stavoren, een Schots restaurant en whiskybar, presenteerde ‘Haggis’, een Schotse “traditional” van Fries lamsvlees, lamslever en gerst, en ‘Gerookte Geitenkaas’, op appelhout gerookte Friese geitenkaas met chutney van rode ui en pruimen. Info De Koebrug: www.dekoebrug.nl/

 

Fan Fryske Grûn: Nederlandstalig kook- en geschiedenisboek